You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Připravuji...

11. 06. 2013

Děti ze školní družiny navšívily výstavu Včela, základ života. Více z webu Muzea Svitavy:

Rozsáhlá výstava o včelím světě, kterou vhodně doplníte učivo přírodopisu a prvouky a zábavnou formou děti seznámíte s významem včel pro náš život, s historií i současností chovu včel v České republice a na Svitavsku.

Na výstavě je k prohlédnutí spousta historických úlů a pomůcek k chovu včel zapůjčených z Národního zemědělského muzea v Kačině. Uvidíte na vlastní oči, jaké úly a předměty se používají v dnešní době. Zřejmě největší atrakcí na výstavě bude prosklený pozorovací úl.
Výstavní panely zapůjčené ze Středního odborného učiliště včelařství v Nasavrkách dětem připomenou zajímavosti ze světa včel. Prožijeme včelí rok se vším co k němu patří. Zjistíme, že i život včelího společenství má svoje přísná pravidla. Každá včela má svůj úkol, který musí v úlu plnit. Dozvíte se jak jsou včely důležité pro živočichy a rostliny a jak jsou živočichové a rostliny užitečné pro včely.

Víte, jaké produkty díky včelám užíváme a kde? Mateří kašička, propolis, včelí jed…. Hlavním včelím produktem je však med. Jak vzniká a kolik s jeho výrobou mají včely a včelaři práce ukáže dětem „Medová cesta Máji a Vilíka“. Vede celou výstavou a je plná úkolů a hádanek pro děti každého věku. Pro šikovné cestovatele, kteří doletí úspěšně zpět do úlu čeká sladká odměna.

Pro školní skupiny je opět připraven program, v němž se žákům bude věnovat lektorka, která seznámí děti s celou výstavou. Nebudeme si jen prohlížet, ale děti budou samozřejmě podle jejich věku zapojeny do programu aktivně. Budou moci pozorovat živé včely při práci v úlu, na několika zajímavých předmětech budou hádat, zda rozpoznají pomůcky včelaře. Na vyzkoušení čekají včelařské kukly, vyrábět budeme včelky či kytičky, luštit včelí hádanky, určovat druhy rostlin a stromů. děti budou moci nahlédnout do úlu cvičného s foto-plásty i toho, kde to bzučí, ale tam jen přes sklo.….



Mateřská škola

Odloučené pracoviště
Zástupkyně ředitelky: tel. 733 322 839
E-mail: ms.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy

Základní škola

Ředitelka školy: tel. 733 735 788
Zástupkyně ředitelky: tel. 734 237 631
E-mail: skola@zs5.svitavy.cz
Sokolovská 1638/1, 568 02 Svitavy

Školní družina

Odloučené pracoviště
Vedoucí vychovatelka: tel. 730 194 911
E-mail: sd.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy