You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Připravuji...

24. 04. 2014

Vytvořili jsme plakát na Globe Games týkající se znečištění Svitavy a Rosničky ve Svitavách. Na Globe Games jsme odjeli ve čtvrtek 24. 4. 2014 v 8:00 vlakem. Do naší hostitelské školy v Třebíči jsme dojeli v půl dvanácté.

Program Globe Games:

Čtvrtek

  • registrace
  • muzeum
  • fyzikální pokusy
  • slavnostní zahájení

Pátek

  • den v terénu
  • aquapark
  • bioplynka
  • tvorba společné vlajky

Sobota

  • studentská konference
  • koulení Zeměkoule
  • festival Globe
  • slavnostní zakončení
  • hvězdárna

Neděle

  • plavba po Dalešické přehradě

Teplárna Třebíč

Teplárna vytváří teplo, ne energii. Teplárna spaluje štěpku a slámu a vytápí 10 000 bytů. Do teplárny se přiváží dřevo a sláma z okruhu 40 km. Popel využívají místní zemědělci. Jeden rodinný dům spálí 18 balíků za rok. Jeden slaměný balík váží 300 kg. Kromě tepla prodávají i kotle a pěstují sami slámu. Teplárna patří k obnovitelným zdrojům energie.

Muzeum Vysočina

Muzeum je rozděleno do několika expozic_ člověk věřící, člověk a umění a člověk v boji. Viděli jsme obrazy, zvony kostelů, brouky a vycpaná zvířata, zbraně a oblečení 1. a 2. světové války, erby, kopie kronik, dalekohled s výhledem na Třebíč.

Fyzikální pokusy

V první části jsme měřili radioaktivitu v místnosti a přes měděnou desku. V druhé části jsme se zabývali optickými klamy.

Slavnostní zahájení

Přivítali nás pan starosta, hejtman, ředitel školy, ředitel Terezy. Poté následovalo divadelní vystoupení: „Co se děje ve škole v noci“ a folklórní tance skupin Bajdyšek a Bajdyš. Na konci se všechny představili krátkým zážitkem z Globe měření.

Den v terénu

V terénu na nás čekalo 8 stanovišť. Měřili jsme kvalitu vody. A loďkami jsme dopluli doprostřed rybníku a odebírali vodu z hloubky 3 m. Na dalším stanovišti jsme vymýšleli příběh. Navštívili jsme také meteorologickou budku, kde jsme sledovali teplotu a tlak a srovnávali jsme letošní a loňskou zimu. Hráli jsme také týmové hry, zjišťovali, co se stalo s bobry.

Aquapark

V aquaparku je 132 m dlouhý tobogán, zábavná zóna s atrakcemi, klasický plavecký bazén i venkovní bazén se slanou vodou.

ZD Hrotovice a bioplynka

Zemědělské družstvo má 5 000 ha půdy, 300 krav a 350 prasnic. Mají 4 x 250 t zásobníky na obilí a kukuřici. Kromě toho se také zemědělské družstvo rozhodlo plnohodnotně využívat odpadní materiál – stelivo, splašky, mrvu. Tento materiál využívají v bioplynce. Bioplynka je velká nádrž, ve které je 40 druhů bakterií, které rozkládají biologický materiál. Rozkladem vzniká methan, který se spaluje a vzniká teplo. Zemědělské družstvo vytápí podnik, školu, jídelnu a stavební firmu. V zemědělském družstvu pracuje 120 zaměstnanců, z toho pouze 2 obsluhují bioplynu.

Studentská konference

Tento rok probíhala studentská konference v kavárně. Byli jsme rozděleni do 4 skupinek a hledali jsme chyby a pozitiva v ostatních plakátech. Na závěr jsme zhodnotili, co chybí v našem plakátu a co se nám podařilo.

Koulení Zeměkoule a festival Globe

Zeměkoule se koulela od základní školy až na náměstí. Na náměstí byly stánky některých škol se zajímavými aktivitami. Při zakončení jsme každý dostali malý dárek a dozvěděli jsme se, že příští Globe Games se uskuteční v Praze Kunraticích. Už se moc těšíme. Celou dobu nás doprovázeli i Gloubí noviny, které vznikaly přímo na místě.



Mateřská škola

Odloučené pracoviště
Zástupkyně ředitelky: tel. 733 322 839
E-mail: ms.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy

Základní škola

Ředitelka školy: tel. 733 735 788
Zástupkyně ředitelky: tel. 734 237 631
E-mail: skola@zs5.svitavy.cz
Sokolovská 1638/1, 568 02 Svitavy

Školní družina

Odloučené pracoviště
Vedoucí vychovatelka: tel. 730 194 911
E-mail: sd.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy