You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Připravuji...

29. 5. - 03. 06. 2017

Krásné slunečné dny v týdnu od 29. 5. do 2. 6. umožnili našim a slovenským deváťákům užít si výměnný pobyt naplno.

Hned první den jsme společně prošli město se zastávkou na výbornou zmrzlinu nebo ledovou tříšť. Netrvalo dlouho a po večeři se Slováci vydali do svých „adoptivních“ rodin. Velké poděkování patří rodičům, kteří jim poskytli azyl a starali se o ně jako o vlastní.

Druhý den, za nehorázného parna, jsme absolvovali prohlídku muzea, města a věže s poutavým výkladem pana Fikejze. Po obědě měly naše kroky namířeno do vodárenského lesa, ale neustávající průtrž mračen a liják, které ale přivítal každý z nás (vyčištění vzduchu), nám naše plány překazily, proto jsme si udělali polední siestu ve třídě u filmu a pak jsme se po chvilkách, během ustávajícího deště, přemisťovali Na Kopeček na limonádu, na stadion na dřevěné sochy a do Astry na večeři.

Středa a čtvrtek patřily mezi nejočekávanější dny. Dvoudenního výletu do Prahy se nemohl dočkat nikdo z nás. Útočištěm se nám stalo školicí středisko Tereza (jaká výhoda je být EKOškolou). Na karimatkách ve spacáku se dalo v pohodě přežít, jen slabší jedinci trošku skuhrali na záda. Několik desítek kilometrů nachozených pěšky přineslo mnoho zábavy, zážitků, utracených peněz a pěkného pokoukání. Vraceli jsme se vlakem polomrtví únavou, ale doma nás čerstvá sprcha opět přivedla k životu a vyrazili jsme na společné hodo- vání na Pražskou, kde se stoly prohýbaly pod dobrotami, které připravily maminky, babičky nebo naši deváťáci sami a ke konzumaci vše nachystaly paní učitelky. Hrál se volejbal, poletovalo se sem a tam, ale nejlépe nám bylo společně u ohně, kde jsme plánovali, jestli se ještě uvidíme.

V pátek ráno jsme se na vlakovém nádraží rozloučili, zamávali a odcházeli do školy, kde jsme si s paní učitelkou Andresovou připravili svůj program. Jako mávnutím proutku byla dlouho připravovaná a očekávaná akce pryč, ale vzpomínky na společné chvíle určitě zůstanou v našich myslích dlouhý čas.

Výlet partnerské školy ze Spišského Bystrého do Svitav mohl být realizován i díky projektu „Česko-slovenské partnerství škol“ financované s podporou Pardubického kraje z programu „Dotační program kanceláře hejtmana 2017“ částkou 15 000 Kč.



Mateřská škola

Odloučené pracoviště
Zástupkyně ředitelky: tel. 733 322 839
E-mail: ms.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy

Základní škola

Ředitelka školy: tel. 733 735 788
Zástupkyně ředitelky: tel. 734 237 631
E-mail: skola@zs5.svitavy.cz
Sokolovská 1638/1, 568 02 Svitavy

Školní družina

Odloučené pracoviště
Vedoucí vychovatelka: tel. 730 194 911
E-mail: sd.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy