You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Připravuji...

27. 05. 2015

Ve středu jsme se čtvrtou třídou podnikli cestu do přírody. Vyšli jsme ke svitavským rybníkům a šli po naučné stezce až k jednomu z pramenů řeky Svitavy. Pro žáky byli nachystané pracovní listy, které po dobu celé procházky vyplňovali. Žáci měli v pracovních listech úlohy z přírodovědy, češtiny a matematiky a hráli jsme také několik pohybových her.

Naše první zastavení bylo u Svitavského rybníku, kde se žáci dozvěděli o historii rybníků a k čemu vlastně rybníky slouží a jak jim může člověk i škodit. Následovala stanoviště s pozorováním vodních ptáků a výlovem vodních živočichů. Pomocí naučných tabulí se žáci dozvěděli, kteří živočichové jsou stálými obyvateli rybníků, a kteří sem občas zavítají. Pozorovali jsme také květenu bohatou na mokřadní rostliny, jako jsou rákosy či pryskyřníky. Po cestě jsme potkali kvůli špatnému počasí pouze jednoho rybáře. Když k němu dorazila druhá skupinka dětí, podařilo se mu ulovit cejnka. Dále žákům prozradil, které ryby v rybníce loví. Postupovali jsme lesem až k pramenu řeky Svitavy. Polovina žáků si myslela, že naše cesta končí u rybníčku na stanovišti, kde mimo jiné kvetl ďáblík bahenní. Ale úspěšně jsme došli až k prameni.

Na zpáteční cestě jsme si zahráli dvě hry – pamatování vět a hledání kapek. Žákům se výlet do přírody moc líbil. Hlavně kluci byli nadšeni, že se nemusí učit. Byla jsem škoda, že nám nepřálo moc počasí a byla zima.



Mateřská škola

Odloučené pracoviště
Zástupkyně ředitelky: tel. 733 322 839
E-mail: ms.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy

Základní škola

Ředitelka školy: tel. 733 735 788
Zástupkyně ředitelky: tel. 734 237 631
E-mail: skola@zs5.svitavy.cz
Sokolovská 1638/1, 568 02 Svitavy

Školní družina

Odloučené pracoviště
Vedoucí vychovatelka: tel. 730 194 911
E-mail: sd.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy