You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Připravuji...

28. - 31. 05. 2015

Globe a Globe Games – 20. leté výročí

Vybraní žáci přírodovědného kroužku Globe se účastnili Globe Games 2015 v Praze Kunraticích ve dnech 28. – 31. května. Kluci na Globe Games jeli obhájit svůj projekt „Výskyt kachny divoké v závislosti na počasí“, ve kterém zjistili, že na podzim a v zimě nepozorují na rybníčku v Parku Jana Palacha české kachny divoké, ale ruské kachny divoké.

Odjeli jsme ráno vlakem do Prahy. Dojeli jsme do staré části Prahy do sídla Terezy, kde jsme si nechali batohy a zaregistrovali jsme se. Ve 14 hodin začalo koulení obří Zeměkoule po staré části Prahy. Slavnostní zahájení začalo v Lucerně a kromě členů Globe týmu nás uvítal i Gary a Ameriky, který zde Globe zakládal před 20 lety. Překvapil nás tím, že mluvil česky. Všechny školy zde byly představeny. Dojeli i školy ze Slovenska, Polska a Německa. Po zahájení jsme se přesunuli do kunratické základní školy.

Druhý den měli kluci posezení se čtyřmi skupinkami. Prezentovali svoji práci, po které se rozběhla veliká divoká diskuse o ruských a českých kachnách. Padla i otázka, zda tyto kachny mají stejnou chuť nebo jak víme, že jsou z Ruska. Kluci dostali i zpětnou vazbu o svém projektu a jeho přednesu – lidem se líbila prezentace a humor. Kluci však zaostávali v řeči, kterou příští rok vylepší. Po obědě jsme se mohli podívat na plakáty všech škol a zeptat se jich na jejich projekty.

V sobotu čekala kluky celodenní terénní hra. Kluci byli rozděleni a pracovali v šestičlenných skupinách. Každý z nich měl speciální úlohu, např. stopař, technik či nosič. Celá terénní hra měla svůj příběh a kluci měli přijít na to, co se v kunratickém lese v dávných dobách stalo. Skupinky dostali mapu a obcházeli několik stanovišť. Zjistili, že zde byli kdysi lidé, kteří chtěli rozšířit své pastviny, vykáceli les a v ohni uhořeli. Odpoledne po terénní hře nás čekalo slavnostní zakončení. Všechny školy dostaly malé dárečky. Bylo vyhlášeno i příští místo konání Globe Games – Karviná.

V neděli jsme s kluky navštívili skleník v Tróji s názvem Fata Morgana. Průvodkyně nás bavila a řekla nám spoustu zajímavých věcí o rostlinách, které tam mají. Poté jsme jeli domů a ve vlaku jsme seděli se zajímavou paní, která žije v Austrálii a jezdí do Svitav za svoji maminkou. Byla na cestě 40 hodin. Celé Globe Games jsme si moc užili. Klukům se nejvíce líbila terénní hra, volejbal a branball.



Mateřská škola

Odloučené pracoviště
Zástupkyně ředitelky: tel. 733 322 839
E-mail: ms.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy

Základní škola

Ředitelka školy: tel. 733 735 788
Zástupkyně ředitelky: tel. 734 237 631
E-mail: skola@zs5.svitavy.cz
Sokolovská 1638/1, 568 02 Svitavy

Školní družina

Odloučené pracoviště
Vedoucí vychovatelka: tel. 730 194 911
E-mail: sd.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy