Připravuji...
03. 05. 2011
V tento den se ve školní kuchyni žáci pod dohledem paní Lenky Kvapilové a paní učitelky Andrey Komůrkové pustili do přípravy vynikajicího menu. Rádi se s Vámi podělí o recept.
A co dobrého se vařilo?
Vepřová panenka se staročeskou povidlovou omáčkou, smetanovým zelím a bramborovými lokšemi se škvarky pečenými v sádle
Suroviny na přípravu masa a omáčky:
Vepřová panenka | 750 g |
Olivový olej | dle potřeby |
Sůl | dle chuti |
Hladká mouka | 20 g |
Vývar | dle hustoty |
Povidla | 400 g |
Červené víno |
Příprava masa:
Vepřovou panenku naporcujeme (1 porce - 150 g), osolíme a opečeme. Výpek z masa zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a provaříme. Přidáme povidla a víno.
Suroviny na přípravu smetanového zelí:
Kysané zelí | 600 g |
Olivový olej | dle potřeby |
Cibule | 500 g |
Zakysaná smetana | 400 g |
Med | dle chuti |
Sůl | dle chuti |
Příprava zelí:
Cibuli orestujeme na olivovém oleji do růžova, přidáme kysané zelí a podusíme. Dle chuti přidáme sůl, med, nakonec zakysanou smetanu.
Suroviny na přípravu bramborových lokší:
Brambory | 750 g |
Vejce | 3 ks |
Sůl | dle chuti |
Hladká mouka | 225 g |
Syrové sádlo | 200 g |
Příprava bramborových lokší:
Syrové sádlo nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. Škvarky scedíme a necháme vychladnout. Den předem uvařené brambory nastrouháme, promícháme s vejci, hladkou moukou a solí. Z hotového těsta vyválíme plát, skleničkou vykrájíme kolečka, která smažíme na sádle dozlatova.
Na zdobení:
Čerstvý rozmarýn nebo tymián a čerstvá cherry rajčata orestovaná na olivovém oleji.
Kompletní kontakty
Základní škola
Školní družina
Mateřská škola
Odloučené pracoviště
Zástupkyně ředitelky: tel. 733 322 839
E-mail: ms.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy
Ředitelka školy: tel. 733 735 788
Zástupkyně ředitelky: tel. 734 237 631
E-mail: skola@zs5.svitavy.cz
Sokolovská 1638/1, 568 02 Svitavy
Odloučené pracoviště
Vedoucí vychovatelka: tel. 730 194 911
E-mail: sd.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy