You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Připravuji...

03. 05. 2011

V tento den se ve školní kuchyni žáci pod dohledem paní Lenky Kvapilové a paní učitelky Andrey Komůrkové pustili do přípravy vynikajicího menu. Rádi se s Vámi podělí o recept.

A co dobrého se vařilo?

Vepřová panenka se staročeskou povidlovou omáčkou, smetanovým zelím a bramborovými lokšemi se škvarky pečenými v sádle

Suroviny na přípravu masa a omáčky:

Vepřová panenka 750 g
Olivový olej dle potřeby
Sůl dle chuti
Hladká mouka 20 g
Vývar dle hustoty
Povidla 400 g
Červené víno  

Příprava masa:

Vepřovou panenku naporcujeme (1 porce - 150 g), osolíme a opečeme. Výpek z masa zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a provaříme. Přidáme povidla a víno.

Suroviny na přípravu smetanového zelí:

Kysané zelí 600 g
Olivový olej dle potřeby
Cibule 500 g
Zakysaná smetana 400 g
Med dle chuti
Sůl dle chuti

Příprava zelí:

Cibuli orestujeme na olivovém oleji do růžova, přidáme kysané zelí a podusíme. Dle chuti přidáme sůl, med, nakonec zakysanou smetanu.

Suroviny na přípravu bramborových lokší:

Brambory 750 g
Vejce 3 ks
Sůl dle chuti
Hladká mouka 225 g
Syrové sádlo 200 g

Příprava bramborových lokší:

Syrové sádlo nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. Škvarky scedíme a necháme vychladnout. Den předem uvařené brambory nastrouháme, promícháme s vejci, hladkou moukou a solí. Z hotového těsta vyválíme plát, skleničkou vykrájíme kolečka, která smažíme na sádle dozlatova.

Na zdobení:

Čerstvý rozmarýn nebo tymián a čerstvá cherry rajčata orestovaná na olivovém oleji.



Mateřská škola

Odloučené pracoviště
Zástupkyně ředitelky: tel. 733 322 839
E-mail: ms.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy

Základní škola

Ředitelka školy: tel. 733 735 788
Zástupkyně ředitelky: tel. 734 237 631
E-mail: skola@zs5.svitavy.cz
Sokolovská 1638/1, 568 02 Svitavy

Školní družina

Odloučené pracoviště
Vedoucí vychovatelka: tel. 730 194 911
E-mail: sd.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy