You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Připravuji...

Tipy pro rodiče, jak ochránit své děti před problémy a nebezpečím na sociálních sítích:

ANTIVIRUS A VPN

Základním pravidlem je zabezpečit veškerá zařízení spolehlivým antivirem. Doporučuje se nainstalovat službu VPN, zejména na mobilních zařízeních, na kterých se děti často připojují k otevřeným sítím. Tato služba poslouží jako prevence ukradení citlivých údajů, hesel či převzetí kontroly nad účty na sociálních sítích na otevřených hotspotech.

RODIČOVSKÁ KONTROLA (RK)

Pokud na zařízení nastavíte funkci rodičovské kontroly, můžete děti ochránit před nevhodným obsahem. RK je běžně dostupná buď ve formě řady aplikací, v nastavení internetových prohlížečů, nebo jako služba přímo od poskytovatele internetového připojení.

NA CO POZOR

Upozorňujte děti na nebezpečí phishingových zpráv a emailů od neznámých lidí, vyskakovací okénka, škodlivé odkazy, ale i nebezpečí při nelegálním stahování souborů. Učte je, že v online světě nemají sdílet osobní údaje o sobě ani o své rodině.

DOBRÁ HESLA

Ukažte dětem, jak si v profilu nastavit své soukromí – doporučují se neveřejné profily. Používejte silná hesla a držte je v tajnosti. Nastavte tzv. dvoufaktorové ověření přihlášení, aby se nikdo nemohl nabourat do profilu. Také hlídejte, kdo vás označuje.

KOMUNIKACE!!!

K bezpečnosti dětí v online světě přispějete i tím, že budete čas na internetu trávit společně s nimi. Zjistíte tak, které stránky navštěvují, jaké hry hrají apod. Děti pak budou ochotnější svěřit se s tím, co na internetu dělají. Pracujte na vzájemné důvěře, aby se vám děti nebály svěřit, když se při internetové komunikaci dostanou do nesnází. A nikdy nic nepodceňujte!

Rady od ambasadorky projektu „Buď safe online“ Julie Szymańské (www.budsafeonline.cz)



Mateřská škola

Odloučené pracoviště
Zástupkyně ředitelky: tel. 733 322 839
E-mail: ms.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy

Základní škola

Ředitelka školy: tel. 733 735 788
Zástupkyně ředitelky: tel. 734 237 631
E-mail: skola@zs5.svitavy.cz
Sokolovská 1638/1, 568 02 Svitavy

Školní družina

Odloučené pracoviště
Vedoucí vychovatelka: tel. 730 194 911
E-mail: sd.prazska@zs5.svitavy.cz
Pražská 2A, 568 02 Svitavy